Tuesday, 10 July 2012

Donut Ball

Resipi: DayangJack
Bahan-bahan:
2 cawan tepung high protein / tepung gandum
1 sudu besar margerin
1 biji telur
1 sudu teh pelembut doh
1 sudu teh yis segera + 1/4 cawan air suam (direndam sehingga berbuih)
90ml susu segar ( -/+ ) (Kim guna susu low fat)
1/2 sudu teh pes pandan atau pandan emulco
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam

Bahan-bahan sadurang / topping:
Coklat masakan secukupnya / Kacang tanah / Gula icing atau gula halus

Caranya:
Kisar / putar margerin, telur, susu segar, pes pandan, gula pasir dan garam sehingga sebati.
Di dalam bekas yang agak besar, ayakkan tepung dan buatkan lubang di tengah-tengahnya.
Tuangkan bahan-bahan yang sudah dikisarkan tadi, masukkan yis dan pelembut doh.
Uli sehingga menjadi doh.  Jika adunan terlebih lembik, bolehlah ditambahkan sedikit tepung.
Bahagikan doh kepada 20 - 22 bahagian dan bentukkan seperti bebola.
Gunakan sedikit tepung untuk menbentuknya.  (Sekiranya doh melekat di tangan).
Susunkan diatas dulang yang disapu dengan sedikit minyak atau ditaburkan tepung.
Rehatkan sebentar selama 10 minit atau ikut suka.
Sediakan minyak untuk menggoreng.  Apabila sudah cukup panas, gorenglah donut tadi sehingga keperangan.  Angkat dan toskan.
Sadurkan dengan gula icing atau hiaskan dengan topping kesukaan.

Kim sadurkan donut dengan coklat masakan dibubuh separuh bahagian donut dengan kacang tumbuk, macam Ferrero Rocher ehem!!!...
Walaupun menggunakan tepung high protein dan donut menjadi padat apabila digoreng ia tetap lembut.

No comments:

Post a Comment