Sunday 8 July 2012

Nasi Lemak Tumis

 
Nasi Lemak Tumis:
Beras secukupnya
Air santan secukupnya
Garam secukup rasa
Daun Pandan
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan ditumbuk kasar dan ditumis:
Bawang merah
Bawang putih

Caranya:
Tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan garing, masukkan beras yang telah direndam dalam 20 minit dan gorengkan sebentar.
Angkat dan masukkan diperiuk masak nasi, kemudian masukkan santan, garam dan daun pandan.
Tanak sehingga air kering dan boleh dipadamkan api.

Sambal Ikan Bilis:
Ikan bilis dibasuhkan sebentar
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Air asam jawa secukupnya

Bahan-bahan dikisar halus, tapiskan airnya dan ketepikan:
1 sudu besar Cili kering mesin
2 biji Cili merah
1 biji buah keras
10 biji bawang merah
4 biji bawang putih

Caranya:
Panaskan minyak untuk menggoreng ikan bilis.  Goreng sehingga ikan bilis garing, angkat dan ketepikan.
Dengan menggunakan minyak menggoreng ikan bilis tadi, masukkan bahan-bahan kisar.  Tumis sehingga garing dan wangi masukkan air tapisan bahan kisar tadi.  Kacau sehingga pekat sedikit masukkan garam, gula dan air asam jawa.  Kacau sehingga masak.
Ikan bilis bolehlah dimasukkan apabila sambal sudah sejuk, tujuannya untuk mendapatkan kerangupan ikan bilis. 


No comments:

Post a Comment