Friday, 6 July 2012

Coklat Chips Famous Amos Cookies



Source: Hana
Resipi: MMamie
Bahan-bahan Diayak:
280gm (2 1/4 cawan) tepung gandum
10gm (asal 3 tsp) serbuk koko 
2 tablespoons tepung jagung
1 teaspoon soda bikarbonate (asal 1/2 tsp)
2 tablespoons susu tepung
Secubit garam (Kim tak letak)

Bahan-bahan lain:
250gm mentega
150gm gula kastor
1/2 tsp esen vanilla
1 biji kuning telur (Kim guna gred C) 
100gm (1/2 cawan) coklat chip
100gm sebarang kekacang seperti walnut, badam, gajus dll yang dicincang atau kismis - optional
(Kim guna 50gm kismis dibelah dua dan 50gm kekacang badam yang siap dipanggang)

Caranya:
Pukul mentega, gula kastor dan esen vanilla sehingga kembang. (Kim tidak menggunakan mixer malas nak kemas nanti, hanya mengguna senduk kayu dan pukul sehingga kembang).
Masukkan kuning telur dan pukul rata.
Masukkan bahan-bahan ayak dan kemudian kacau sehingga sebati dengan spatula atau tangan.
Masukkan coklat chips dan cincangan kekacang dan kismis.  Kacau rata.
Sudukan adunan ke atas dulang pembakar.  Boleh juga diuli menjadi bebola-bebola kecil dengan menggunakan tangan.  Susun diatas dulang pembakar.  Perhatian : Jangan letakkan bebola rapat-rapat antara satu sama lain kerna bebola ini akan mengembang dan meleper sewaktu proses pembakaran.
Bakar pada suhu 160C selama 15-25 minit bergantung kepada saiz bebola-bebola adunan anda.
Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.



No comments:

Post a Comment