Sunday, 29 July 2012

Biskut Coklat Badam Garing












Resipi: Chef  Zubaidah - Jamuan Biskut

Bahan-bahan A:
200g Mentega
160g Gula Aising ( Kim guna 140g )

Bahan-bahan B:
100g Lelemak / lemak putih
320g Tepung Gandum
140g Tepung Jagung
2 sudu besar Serbuk Koko
30g Badam nib ( Kim guna badam yang telah siap dipanggang dan dicincangkan )

Hiasan:
Coklat masakan hitam (dicairkan)
Coklat putih (dicairkan)
Manik warna warni

Caranya:
Sebatikan bahan-bahan A.
Masukkan semua bahan B dan uli sehingga adunan sebati.
Canai dan terap doh dengan acuan berbentuk kacang.
Susunkan diatas dulang pembakar yang telah digris dan bakar dalam ketuhar pada suhu 150C selama 30 minit.
Setelah biskut sejk, celupkan biskut ke dalam coklat masakan hitam.  Hiaskan dengan coklat putih dan manik warna warni.

Minta maaflah kepada kekawan dan kepada semua umat islam selamat menyambut ibadah puasa Ramadhan Al-Mubarak. Masih tak terlambatkan untuk mengucapkan salam Ramadhan walaupun sudah berpuasa selama 9 hari. 

No comments:

Post a Comment