3 ekor Sotong dibersihkan, buang kulit dan dikelar dibahagian dalam
1 biji tomato dipotong baji
1 biji cili merah di potong serong dan buang biji
1/2 biji bawang besar
Daun bawang dipotong panjang
Bahan-bahan tumis:
4 ulas bawang putih dicincang kasar
Sedikit lengkuas dihiris halus
1 batang serai dihiris dan baki bahagian hujung diketuk
Sedikit halia muda dihiris
Daun limau purut disiat
6 biji cili padi (kepedasan ikut selera)
Minyak untuk menumis
Sos ikan
Sos tiram
Garam jika perlu
Gula sedikit jika suka
Caranya:
Panaskan sedikit minyak untuk menumis. Masukkan serai, lengkuas, daun limau purut, halia muda, bawang besar, cili padi dan bawang putih, ditumis sehingga harum. Masukkan cili merah dan tomato dan kacau sehingga sebati kemudian masukkan sos ikan dan sos tiram secukupnya. Selepas itu bolehlah dimasukkan sotong dan jangan masak terlalu lama nanti sotong akan menjadi liat. Jika kurang garam bolehlah dimasukkan sedikit garam. Kacau sehingga sotong sebati bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment