Resepi oleh:@kualihelena
Bahan-bahan:-
4~5 ketul chicken thigh (guna kepak)
1 biji telur (dipukul)
Lada putih
Garam
Bahan-bahan kisar:-
6 ulas bawang merah / 1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sdm ketumbar biji (saya sangai)
1" kunyit
1" lengkuas
1" halia
Caranya:-
Masukkan bahan-bahan kisar kedalam kuali/periuk.
Masukkan ayam, tuangkan air paras ayam (saya kurangkan air sedikit sebab ayam akan mengeluarkan air).
Ungkep/rebus hingga ayam empuk.
Apabila kuah mendidih masukkan telur dan kacaukan.
Masak sehingga kuah kering.
Angkat dan ketepikan ayam dan rempah berasingan.
Panaskan minyak.
Goreng ayam dengan api yang kuat sehinga kecoklatan.
Tutup kuali, supaya minyak tak merecik merata.
Goreng belen kuah hingga rangup untuk rempah ayam.
Saya hidangkan bersama sambal geprek.
Tutup kuali, supaya minyak tak merecik merata.
Goreng belen kuah hingga rangup untuk rempah ayam.
Saya hidangkan bersama sambal geprek.
No comments:
Post a Comment