Wednesday 12 February 2020

Udang Goreng Butter/Mentega




Bahan-bahan:-
Udang
Tepung goreng crispy
Air sejuk

Bahan-bahan tumis:
Daun kari
Bawang putih dicincang
Cili padi merah dicincang
Mentega

Sarang telur (sukatan 2:2:2):-
Mentega
Minyak masak
Kuning telur dipukul sebati

Caranya:-
Panaskan minyak, goreng udang dan toskan minyak, ketepikan.
Sediakan sarang telur:-
Masukkan mentega dan minyak, panaskan minyak.
Tuangkan kuning telur tinggi dengan sebelah tangan lagi satu tangan dikacau laju-laju supaya telur bersarang dan berpintal.
Tapiskan minyak dan ketepikan sarang telur.
Dengan minyak yang sama, guna sedikit minyak, tumiskan daun kari, bawang putih dan cili padi.
Tumis sehingga harum, padamkan api, masukkan udang dan sarang telur, kacau sebati.

No comments:

Post a Comment