Sunday 16 February 2020

Ayam Tumis Berempah




Sumber resepi: @majalahrasa, asal bahan menggunakan daging i.e Daging Goreng Berempah
Bahan-bahan:-
300gm daging (ayam)
1 biji bawang besar dihiris bulat, tak letak
3 ulas bawang putih, dikisar
5 ulas bawang merah, dikisar
2.5cm halia, dikisar
1 sdm biji ketumbar, sangai & kisar
1 sdt biji jintan putih, sangai & kisar
1 sdt biji jintan manis, sangai & kisar
1 batang serai diketuk
Daun kari
Cili kering hiris
Sedikit cuka, guna perahan limau
Sedikit air
Garam
Gula palm

Caranya:-
Masukkan minyak dikuali, tumsikan daun kari dan cili kering.  Angkat dan ketepikan.
Dengan minyak yang sam tumis bahan-bahan kisar dan serai sehingga naik bau.
Masukkan daging (ayam) dan sedikit air.
Tutup dengan penutup, sesekali dikacau.
Masukkan cuka (air jus limau), garam dang gula palm.
Akhir sekali masukkan bawang besar hiris.
Saya masukkan daun kari dan hirisan cili kering yang sudah digoreng.
Garul sekata, angkat dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment