Sumber resipi untuk inti:@kualihelena ~ Daging Masak Siam
Bahan-bahan:
Kulit popia
Minyak menggoreng
Bahan-bahan inti, gaul sebati dan diperapkan selama 30 minit.
Isi ayam dicincang
Serbuk kunyit
Sedikit baking soda
Bahan-bahan ditumis:-
Bawang merah dihiris
Bawang putih dihiris
Serai dihiris
Cili padi hijau dihiris (nak lebih pedas boleh ditambah)
Daun limau purut dihiris
Sos cili
Kicap manis
Maggi perisa
Garam jika perlu
Minyak menumis
Caranya memasak inti:
Masukkan sedikit minyak dikuali.
Masukkan bawang merah, bawang putih, serai dan cili padi, kacau sebati.
Masukkan isi ayam, kacau sebati.
Masukkan sos cili, kicap manis dan maggi perisa.
Masukkan sos cili, kicap manis dan maggi perisa.
Kacau sehingga kering dengan api dapur yang perlahan.
Tak perlu dimasukkan air.
Tutup dengan penutup, kacau sesekali.
Masukkan daun limau purut, gaul sebati.
Rasa dulu sebelum dipadamkan api.
Sejukkan.
Cara menggoreng popia:-
Ambil sekeping kulit popia, masukkan sedikit inti.
Tutup dan gulung dengan kemas, buat sehingga habis.
Panaskan minyak dikuali, goreng popia sehingga kelihatan pucat.
Angkat dan goreng semula sehingga kuning keemasan.
Boleh juga menggunakan air fryer.
No comments:
Post a Comment