Friday, 14 February 2020

Lempeng Cili Segar





Bahan-bahan:-
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1/4 cawan susu cair
1 biji telur dikocok
Sedikit garam
1 sudu besar mentega/margerine
Sebelah cili merah dicelur dan dipotong halus
Sebelah cili hijau dicelur dan dipotong halus
(Nota: cili dicelur supaya tak ada bau mentah cili)

Caranya:-
Masukkan kesemua bahan-bahan diatas ke dalam mangkuku besar, kacau sebati sehingga tidak berketul.
Nak tapiskan pun boleh, tapikan tapiskan adunan dulu baru dimasukkan hirisan cili.
Sapukan sedikit mentega di kuali non stick, panaskan sebentar.
Masukkan adunan dalam 1 senduk besar dan lenggangkan.
Angkat bil tiada tepung mentah dipermukaan atau bila disentuh tak melekit.
Buat sehingga habis.




No comments:

Post a Comment