Bahan-bahan:-
1 ekor siakap
Tepung tempura
100gm butter/margerine (guna kurang sikit)
2 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih dicincang
2 biji cili hijau dihiris, guna cili merah
Sedikit lada putih
Caranya:-
Lumurkan ikan siakap dengan sedikit garam dan air limau.
Biarkan selama 20 minit.
Potong bahagian isi kedua belah ikan.
Ketepikan bahagian fillet.
Salutkan badan siakap dengan tepung tempura.
Goreng sehingga keperangan dan garing.
Letak atas pinggan.
Potong kecil fillet tadi, salutkan dengan tepung tempura, kemudian goreng hingga garing, angkat dan ketepikan.
Panaskan butter/margerine, masukkan bawang putih, daun kari dan cili hijau.
Kacau sehingga bawang garing dan naik aroma.
Masukkan lada putih dan fillet ikan.
Kacau rata dan tuang atas badan ikan.
No comments:
Post a Comment