Recooked:enakrasadaridapurkim ~ sedikit perubahan pada bahan
Bahan-bahan:-
1 ekor ikan siakap potong (guna ikan kembung)
1 asam keping
1 biji limau kasturi
Nenas secukupnya
Kangkung secukupnya (guna taugeh)
1 biji tomato (saya tambah)
Air secukupnya
Perisa secukupnya
Garam secukupnya
Gula secukupnya
Bahan-bahan kisar:-
2 biji cili merah segar
2 biji cili padi merah (ikut kepedasan)
1" kunyit
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1" belacan sangai
Caranya:-
Masukkan bahan-bahan kisar, asam keping bersama air kedalam periuk, masak sehingga mendidih.
Kemudian masukkan ikan, nenas, (tomato) dan perahkan limau kasturi dan mendidih sekali lagi.
Perasakan dengan garam, gula dan cukup rasa.
Kacau rata.
Akhir sekali masukkan kangkung (taugeh).
Padamkan api dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment