Bahan-bahan, dikisar halus:-
1 batang serai
1 biji tomato masak ranum
5 ulas bawang putih
1" halia
1 labu bawang besar
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 1/2 sudu besar cili kisar
Bahan-bahan tumis:-
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
2 biji pelaga
Bahan-bahan lain:-
Ayam
Serbuk kunyit
Kicap manis secukupnya
1 batang rosemary segar, tak letak tak ada stok
Garam
Minyak menumis
Sedikit daun ketumbar
Sedikit air
Caranya:-
Bersihkan ayam, toskan dan lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.
Goreng ayam separuh masak dan ketepikan.
Guna minyak menggoreng ayam tadi dalam 1 sudu besar, tumiskan bahan-bahan tumis sehingga wangi.
Masukkan bahan-bahan kisar halus dan biarkan sehingga naik bau dan cili masak.
Masukkan kicap manis dan biar mendidih seketika.
Masukkan ayam goreng dan masak sehingga ayam empuk.
Setelah mendidih masukkan rosemary dan garam dan gula.
Saya tak letak gula sebab tak suka manis, Seimbangkan rasanya.
Kalau kuah agak pekat masukkan sedikit air.
Masukkan daun ketumbar dan hidangkan dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment