Udang buang kulit badan, cuci dan perapkan dengan jus perahan limau, bilas dan toskan kering
Tepung goreng rangup secukupnya
Air sejuk secukupnya
Minyak menggoreng secukupnya
Telur masin sapuan dalam botol
Bahan-bahan tumis:-
Mentega
Hirisan cili padi
Daun kari
1 ulas bawang putih, dicincang
Caranya:-
Masukkan udang dalam mangkuk besar.
Masukkan tepung goreng rangup dalam mangkuk.
Tuangkan air sejuk sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan yang pekat.
Masukkan adunan kedalam udang dan perapkan sehingga waktu menggoreng.
Sediakan minyak panas.
Ambil udang dan gaulkan pada salutan tepung rangup yang kering.
Goncangkan lebihan tepung sebelum dimasukkan ke dalam minyak panas.
Goreng garing, angkat dan toskan minyak, ketepikan.
Gunakan kuali yang lain.
Masukkan mentega, cairkan.
Masukkan bawang putih, cili padi dan daun kari.
Tumis sehingga wangi, masukkan telur masin, kacau rata.
Masukkan udang dan gaul sebati.
Tak perlu garam, jika suka masukkan sedikit gula.
No comments:
Post a Comment