Tuesday, 11 February 2020

Thai Spicy Fishcakes























Sumber Inspirasi:@mhookangrang

Bahan-bahan:
Ikan tenggiri ambil isi
Kacang panjang hiris
Cili padi
Cili kering
Bawang putih
Lengkuas
Akar Ketumbar
Biji Ketumbar
Biji jintan manis
Biji lada putih
Hirisan daun limau purut
Thai red curry paste
Sedikit sos ikan
Minyak sedikit

Caranya:
Tumbuk kesemua bahan-bahan kecuali kacang panjang dan minyak.
Gaulkan sedikit sos ikan, rasa sedikit dah ok barulah dibentukkan.
Sapukan sedikit minyak di sudu, ambil adunan ikan dan bentukkan leper.
Panaskan non stick pan dan sapu sedikit minyak olive.
Grilkan kedua belah bahagian isi ikan sehingga masak.
Hidangkan bersama sos cili.

No comments:

Post a Comment