Wednesday, 12 February 2020

Kengsom @ Asam Pedas Thai








Sumber resipi: Chef Nurul Hannah via intai-intaidapurfha.blogspot.my
Bahan A:-
1 ekor ikan siakap saiz besar guna jenahak

Bahan B, dikisar halus:-
8 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
10 tangkai cili kering
6 biji cili padi merah
1/2" belacan bakar
1" kunyit hidup
1/2 camca teh biji lada putih
1/2 camca teh biji lada hitam
Sedikit air

Bahan C, sebagai kuah:-
4 cawan air
2 camca besar sos ikan
Sedikit garam

Bahan D:-
1/3 biji nenas dibelah 4 dan hiris tebal
Secekak kangkung, sawi, rebung atau kailan, ikut citarasa

Caranya:-
Satukan bahan B dan bahan C kedalam periuk dan rebus sehingga mendidih.
Masukkan nenas dan biarkan selama 5 minit, baru dimasukkan ikan dan perlahankan api.
Masak sehingga kuah mendidih kembali dan ikan masak sempurna.
5 minit sebelum diangkat baru dimasukkan sayur sawi/kangkung.
Siap untuk dihidangkan..



No comments:

Post a Comment