Resipi:enakrasadaridapurkim.blogspot.com
Bahan-bahan:-
Udang saiz besar
Garam sedikit
Sos ikan
Minyak menggoreng
Bahan-bahan rempah/herba:-
Bawang besar dihiris
Bawang putih dihiris
Halia dihiris
Daun Kari
Serai diketuk dan dihiris
Daun pandan dihiris panjang
Daun limau purut dicarik
Biji ketumbar sangai
Biji jintan manis sangai
Biji jintan putih sangai
Sedikit biji sawi boleh skip
Bahan-bahan rempah :-
Cili flakes
Serbuk ketumbar
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Caranya:-
Masukkan udang kedalam mangkuk yang besar.
Gaulkan udang dengan kesemua bahan-bahan diatas kecuali minyak.
Perapkan selama 1 ~ 4 jam.
Goreng udang seperti cara menggoreng ayam berempah.
Pastikan udang tidak digoreng terlalu lama.
No comments:
Post a Comment